Snellman

banneri

Yhteistyössä Olvi-Säätiön ja Editan kanssa julkaistu Snellmanin koottujen teosten nettiportaali

kootut teokset logo

SNELLMAN

Snellman asui Kuopiossa 1843-1849. Aika vaikuttaa lyhyeltä, mutta Snellmanin elämän ja toiminnan kuin myös suomalaisen kansakunnan kehityksen kannalta tuo ajanjakso oli erittäin merkittävä. Elämäkerran kirjoittajan Raimo Savolaisen mukaan Kuopio toimi Snellmanin käytännöllisen ohjelman ”ajatuksellisena työpajana”. Herätyshuuto kajahti Kuopiosta – kirjaimellisesti.

Kuopio ei ollut Snellmanille mikään pakopaikka, kuten vanha myytti väittää, vaan hän itse asiassa tuli tänne mielellään: Hänellä oli täällä sukulaisia ja tuttua seurapiiriä; yläalkeiskoulun rehtorin virka tarjosi hänelle tilaisuuden kehitellä kasvatusopillisia ajatuksiaan, mutta ennen kaikkea täällä oli majuri J. A. Karstenin kirjapaino, joka mahdollisti Saima-lehden julkaisemisen. Kuten tiedämme, Snellmanin sanomalehtimiestoiminnalla on ollut keskeinen osuus Snellmanin päätavoitteen eli kansallisen tietoisuuden heräämisen toteutumisessa.

Marraskuussa 1845 Snellman solmi avioliiton Johanna Lovisa Wennbergin kanssa. Perheen perustamisella oli oma vaikutuksensa hänen ajatteluunsa. Hän tapasi mm. herännäisjohtaja Paavo Ruotsalaisen ja hengelliset ja kirkolliset kysymykset saivat oman sijansa hänen kirjoituksissaan.

sininen snellman
Sininen Snellman,
Oskar Nylander, 1849
Pohjalainen Valtuuskunta

Kuopio on vaalinut Snellmanin muistoa monella tavalla. Jo 1886 paljastettiin Johannes Takasen Snellmanin rintakuva, joka oli silloin koko Sisä-Suomen ensimmäinen julkinen veistos. Myöhemmin Snellman on saanut oman katunsa, puistonsa ja koulunsa. Snellmanin kotimuseo vihittiin 1981 käyttöön ja samana vuonna Kuopion yliopisto nimesi keskeisen rakennuksensa Snellmaniaksi. Pari vuotta myöhemmin kaupunginvaltuusto perusti Snellman-instituutin edistämään Snellmanin edustamia tieteenaloja. Instituutin julkaisutoiminta on ollut runsasta.

snellmanin lukulasit
Snellmanin lukulasit
Kuva: Kuopion kulttuurihistoriallinen museo

Kansakuntamme rakentamisen käsikirjoittajan J. V. Snellmanin valtakunnallisia sivistysvaikutuksia tuottanut elämäntyö manifestoitui parhaiten juuri Kuopiossa ja Pohjois-Savossa. Snellman-instituutti ja Olvi-säätiö ovat yhdessä halunneet antaa mahdollisuuden kaikille kansalaisille tutustua ja hyödyntää kansakunnan rakentamisessa keskeisen henkilön ajatuksia ja pohdintoja. Lähdeportaalin sisältöä voivat hyödyntää niin tutkijat, opettajat, koululaiset, puheen pitäjät, poliitikot, kansalaisvaikuttajat kuin muutkin kansalaiset. Verkkosivustolla avataan Suomen kansalle pääsy historiamme rakennusaineksiin ja kulttuurimme kulmakiviin.

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhla tarjoaa erinomaisen ajankohdan kansakuntamme arvojohtajien, itsenäisyyden perustajaisien ja -äitien, koottujen teosten arkistolähteisiin ja ajantasaiseen tutkimustietoon perustuvan aineiston sähköiseen julkaisemiseen. Itseoikeutetusti sarjan aloittaa kansakunnan yksi keskeisimmistä arvojohtajista, omalaisen sivistyksen esitaistelija ja modernin yhteiskuntarakenteen kehittäjä Johan Vilhelm Snellman (1806 – 1881).

Lähteet ja kuvat:
http://snellman.kootutteokset.fi
Juhlavuoden Kuopion paikallistoimikunnan pj. Matti Mänttärin tervetulopuhe

vanha snellman
Snellman vanhoilla päivillään.
Kuva: Museovirasto neg. 50169